Mini forma Menu

Poliklinika Optotip

Poliklinika

Očna ordinacija oftalmologija

Poliklinika Optotip pruža Vam kompletnu oftalmološku uslugu pregleda, dijagnostike i praćenja svih vrsta očnih bolesti u našoj očnoj-oftalmološkoj ordinaciji za djecu i odrasle. Kod nas možete obaviti pregled vezan za korekciju vašeg vida, pregled za kontaktne leće ili dioptrijske naočale uz kompletnu dodatnu dijagnostiku uz liječenje očnih bolesti.

Dijagnostiku i liječenje očnih bolesti vršimo najmodernijom tehnologijom za analizu prednjeg i stražnjeg  segmenta oka što je izrazito važno kod pacijenata koji boluju od glaukoma, makularne degeneracije ili imaju komplikacije s očima povezane uz dijabetes ili povišen krvni tlak.

Pod dijagnostičke pretrage spadaju OCT - optička koherentna tomografija, UZV - ultrazvuk oka i orbita, pregled vidnog polja i mjerenje očnog tlaka - tomografija.

Dijagnostika

Dodatne specijalističke usluge

OCT - Optička koherentna tomografija

OCT – Optička koherentna tomografija je nova neinvazivna, nekontaktna metoda slojevnog snimanja mrežnice i vidnog živca. Visoka rezolucija i izuzetna brzina infracrvenih laserskih zraka koje ne zrače pacijenta OCT uređaju omogućuje preciznost i visoku točnost u sagledavanju poprečnih presjeka struktura oka.

Osim za rano otkrivanje bolesti ova metoda ima važnu ulogu u planiranju liječenja, odnosno praćenju različitih bolesti mrežnice i vidnog živca. Bitno je istaknuti mogućnost rane dijagnostike glaukoma gdje se mjerenjem debljine živčanih vlakana oko glave vidnog živca i analizom glave vidnog živca može otkriti najraniji stadij glaukomske bolesti.

UZV - Ultrazvuk oka

UZV - ultrazvuk oka i orbita odnosno Ehografija je dijagnostička metoda s najširim mogućnostima obzirom na fluidnu strukturu oka. UZV je neinvazivna i bezbolna metoda, a izvodi se tako da se pacijentu sonda prislanja na zaklopljene vjeđe te se pregledavaju strukture oka i orbita.

Služi za ispitivanje i mjerenje normalnih struktura oka. Pregled raznih ozljeda oka, utvrđivanje prisutnosti stranih tijela, dijagnostiku odvajanja (ablacija) retine, opaciteta u staklovini, bolesti štitne žlijezde, krvarenja i mnogih drugih stanja. Koristi se i kod praćenja patoloških stanja, kao što su različita upalna stanja ili tumori u oku i van njega (u orbiti).

Mjerenje vidnog polja

Vidno polje je dio prostora koji jedno oko zamjećuje dok je pogled usmjeren u jednu točku. Pretraga vidnog polja, odnosno automatizirana perimetrija najvažnija je funkcionalna pretraga vidnog živca. Važna je za rano otkrivanje ozbiljnih bolesti poput glaukoma te upalnih ili drugih bolesti vidnog živca.

Specijalistički uređaji koji se koriste omogućavaju testiranje u svim fazama bolesti – od rane detekcije bolesti, praćenja progresije propadanja vidnog polja pa sve do kasnog stadija bolesti s ostatnim vidnim poljem. Visoko su senzitivni te mogu izbjeći greške koje nastaju umorom pacijenta, gubitkom fokusa ili pomicanjem glave.

Mjerenje očnog tlaka - tonometrija

Očni tlak je tlak koji na očnu jabučicu proizvodi tekućina kojom je jabučica ispunjena. On se regulira tvorbom i drenažom očne vodice za koju su odgovorni organi u oku. Povišen očni tlak može uzrokovati niz promjena u oku koje oštećuju vidni živac (glaukoma), a zbog kojih može doći i do potpune sljepoće.

Mjerenje očnog tlaka obavljamo aplanacijski, uređajem koji se zove tonometar - nekontaktnom metodom "air puff" tj., mjerenjem pritiska sadržaja očne jabučice na njezine stijenke.

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti