Mini forma Menu

27 lipnja, 2021

Optičar, optometrist, oftalmolog - koja je razlika?

Optometrija je dobro poznato zanimanje u Europi i svijetu, no na našim prostorima šira javnost nije dovoljno upoznata s tom granom zdravstva čija specijalizacija je korekcija vida. Dakle, optometristi su stručnjaci školovani da bi izvršili pregled vida, otkrili razne abnormalnosti vida, te prepoznali moguće bolesti koje zahvaćaju oko ili vizualni sistem čovjeka.

Kao i mnoga druga zanimanja, optometrija se u raznim zemljama razlikuje po načinu školovanja i u praksi. U Hrvatskoj je kontrolirana od strane vlade putem resornih ministarstava i usko surađuje s drugim zdravstvenim organizacijama i specijalistima.

Optometrija je jedna od tri discipline koje su uključene u brigu o vidu. Uz optometriste djeluju oftalmolozi koji pružaju medicinsku skrb, te optičari, koji osiguravaju optička pomagala kao što su dioptrijske naočale i kontaktne leće.

Koja je razlika između optičara i optometrista?

Optometrist ili inženjer očne optike je visoko obrazovani specijalist za oči sa završenim studijem optometrije, te je specijaliziran za precizne i detaljne preglede vida. Optometrist se obučava najmanje tri godine, kako kroz teoriju tako i kroz praksu, kako bi precizno odredio stupanj refrakcijske pogreške oka, odnosno stupanj kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Velika prednost optometriste leži u činjenici da se kroz svoje školovanje ne usredotočuje na liječenje raznih bolesti oka, već se specijalizira isključivo za vid, odnosno određivanje i korekciju refrakcijskih pogreški oka te prepisivanje ispravnih naočala za vid ili kontaktnih leća. Optometrist također vrši pregled prednjeg dijela oka gdje u slučaju prisutnosti neke očne bolesti upućuje pacijenta oftalmologu.

Oftalmolog je doktor medicine koji pruža kompletnu brigu oka, uključujući pregled vida. Nije direktno povezan s izradom dioptrijskih naočala i najčešće ne daje savjete vezane za odabir naočalnih leća. Medicinski tretira sve bolesti oka i ozljede, propisuje lijekove te vrši kirurške zahvate istih.

Dakle, glavna razlika između optometrista i oftalmologa je u tome, što optometrist uz kvalitetnu kontrolu vida savjetuje individualnog pacijenta koju vrstu naočalnih ili kontaktnih leća odabrati, ovisno o njegovim potrebama i predispozicijama, no s druge strane ne liječi i ne operira bolesno oko za koje brigu preuzima oftalmolog.

Biranje specijalista za oči važna je odluka koja može bitno utjecati na zdravlje i svakodnevni život. Nakon svega, očnom specijalisti prepuštamo brigu o našem vidu i slijedimo savjete kako bi očuvali vid kroz cijeli život.

Optičar nije specijalist za oči, ali je važan dio naše brige oko zdravlja očiju. Optičari koriste recepte koje su prepisali optometristi ili oftalmolozi kako bi precizno izradili naočale za vid, isporučili kontaktne leće i ostala pomagala za vid.

Kada posjetiti optometristu, a kada oftalmologa?

Ukoliko trebate rutinski pregled očiju (pregled vida na daljinu i blizinu) tada je izbor specijaliste za oči stvar osobnog izbora. I optometristi i oftalmolozi izvode rutinske preglede vida. Dobro je imati na umu da su optometristi specijalizirani upravo za preglede vida te izvrsno poznaju sve vrste naočalnih i kontaktnih leća. Optometrist će vas na temelju vaših individualnih potreba savjetovati i uvelike pridonijeti vašem ispravnom odabiru naočala za vid ili kontaktnih leća.
Ukoliko trebate kompletan pregled očiju, u slučaju da imate medicinski problem s očima, primjerice glaukom, makularnu degeneraciju ili očnu mrenu – važno je da se obratite oftalmologu koji je obučen za praćenje i tretiranje takvog stanja. U tom slučaju, optometrist će vas uputiti na daljnju obradu kod oftalmologa, koji će vam pružiti potpunu medicinsku i kiruršku njegu.

Izvor: www.optometrija.net

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti