Mini forma Menu

28 travnja, 2022

Što je OCT?

OCT oka je neinvazivni, beskontaktni, jednostavni, brz i neškodljiv dijagnostički postupak. Uz pomoć lasera snimaju se slojevi mrežnice, vidnog živca i rožnice, te se tako dobiva potpuna i jasna slika trenutnog stanja oka. Na ovaj način dijagnostička oftalmologija danas dolazi do najpotpunije dijagnoze.

Što je OCT i kako se radi?

Optička koherentna tomografija ili skraćeno OCT je ujedno i naziv kojeg koristimo za sam oftalmološki dijagnostički uređaj, kao i oftalmološku dijagnostiku. OCT je sken oka na kojem je jasno vidljiv svaki sloj oka zasebno i može odmah pokazati ako imate početak neke očne bolesti. Takvi skenovi mogu biti od izuzetne pomoći svakom oftalmologu u praćenju i najmanje promjene vezane za zdravlje oka, te mu omogućavaju da ima uvijek potpun uvid ne samo u vaše trenutno stanje, već i u samu anamnezu, kao i vrlo detaljnu usporednu analizu.

 

OCT uređaj OCT uređaj

 

Kada trebate razmišljati o OCT oka?

Nepotrebno je isticati kako je briga o očima nužna i treba biti redovita, no trenutci kada bi ste se definitivno trebali odlučiti za pregled ovim uređajem su određeni simptomi i klinička stanja.

Ukoliko oftalmolog ustanovi da vam je potreban OCT radi indikacija sigurno će vas uputiti na ovu vrstu dijagnostike.

Indikacije za pretragu OCT-om su jasno nužne kod pacijenata koji boluju od glaukoma, kao i kod dijabetičara, pogotovo ukoliko naglo počnu gubiti vid na jedno oko. OCT pretraga je također nužna i kod senilne makularne degeneracije te traume oka.

Preporučuje se da OCT pregled obavi svaka osoba koja želi da njegov oftalmolog može u svakom trenutku dijagnosticirati realno stanje očiju, eventualne promjene koje su stadiju nastajanja i poduzeti odgovarajuće mjere na vrijeme.

Vaša Poliklinika Optotip Sisak vrši OCT preglede uz prethodnu najavu, te nam se slobodno obratite s povjerenjem.
Pratimo nove tehnologije koje uvelike pomažu očuvanju zdravlja vaših očiju.

Za jasan i dobar vid potrebno je tako malo.

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti