Mini forma Menu

29 rujna, 2023

5 razloga za redoviti pregled očiju

Redoviti oftalmološki pregledi neophodni su za održavanje zdravlja vaših očiju i dobrog vida kroz život. Oči se mijenjaju s godinama zbog mnogih utjecaja te se pregled vida preporuča minimalno svake 2 godine. U slučaju da primjetite određene smetnje unutar tog perioda, preporučamo pregled i ranije.

Slobodno zakažite svoj pregled u našoj Poliklinici.

Oftalmološki pregled

Redoviti pregledi očiju vrlo su važni, i to bez obzira na vašu dob ili osjećaj kako je sve u redu. Nerijetko odlaske optometristima ili oftalmolozima ostavljamo za trenutke kada već primijetimo pogoršanje vida ili bolove u očima. Većina nas daje raznoraznim tretmanima (koje redovito posjećujemo) dok kontrolu vida vrlo često ostavljamo kao 'zadnje na popisu'. Zašto tako ne bi trebalo biti? U nastavku donosimo 5 razloga za redoviti pregled očiju i kako ti pregledi koriste općem blagostanju.

1. PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA

Redovito posjećivanje optometriste/oftalmologa može vam pomoći da zaštitite svoje oči i budete sigurni kako ćete očuvati i njegovati vid u godinama koje dolaze. Redoviti očni pregledi igraju ključnu ulogu u prevenciji i zaustavljanju napredovanja bolesti te optometristi i očni liječnici preporučuju očni pregled jednom u dvije godine, a učestaliji odlazak ovisi o čimbenicima kao što su medicinska povijest, dob, nosite li naočale, kontaktne leće i slično. Osobe s kroničnim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa ili hipertenzije izložene su povećanom riziku od razvoja problema s očima. Redoviti pregledi očiju mogu pomoći u praćenju utjecaja ovih stanja na vaše oči i omogućiti vašem optometristu ili oftalmologu da pravodobno donese preporuke za očuvanje zdravlja vaših očiju. Uobičajeno je kako ljudi obično obavljaju očni pregled kada im je potreban za posao, vozačku dozvolu ili recept za nove naočale, no stvarna svijest o potrebi za redovitim i kontinuiranim pregledom očiju i dalje je nedovoljno razvijena.

Osoba na pregledu kod optičara odabire leće i okvire

2. PREGLED OČIJU DAJE UVID U MNOGE BOLESTI

Vaš oftalmolog može vam dati uvid u cjelokupno zdravlje vaših očiju. Ne radi se samo o vašem vidu i o tome trebate li naočale ili preporuku za kontaktne leće. Čak i ako vam je vid savršen, to ne znači da ne morate posjetiti obaviti pregled. Mnoga očna stanja, poput glaukoma, katarakte  i makularne degeneracije povezane sa starenjem, razvijaju se polako i bez vidljivih simptoma u svojim ranim fazama. Redoviti oftalmološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju ovih stanja prije nego što napreduju u napredniju i potencijalno nepovratnu fazu. Rano otkrivanje često znači učinkovitije liječenje i veće šanse za očuvanje vida. Stoga obavezno obavite prošireni pregled najmanje jednom u dvije godine jer što prije otkrijete i liječite očne probleme to bolje za Vaš vid. Naručite se na pregled u Polikliniku Optotip gdje možete obaviti kompletni pregled. 

Zadovoljna ženska osoba s naočalama u optometrijskoj klinici

3. VAŽNOST DOBROG VIDA KOD DJECE

Dok je s jedne strane svijest o kontinuiranom pregledu očiju još uvijek neznatno razvijena kod odraslih, s druge strane roditelji redovito odvode svoju djecu u posjet optometristu ili oftalmologu. Dobar vid iznimno je važan za malu djecu i djecu jer u ranim godinama života uče uglavnom putem vizualne percepcije. Ako se dovoljno rano otkriju probleme s vidom kod djeteta, postoje puno veće šanse ispraviti očnu manu. Također, djeca često imaju problema s učenjem kada krenu u školu, a uzrok tomu može biti loš vid. Naime, u tim godinama još ne znaju kako izgleda normalan vid te otežano funkcioniraju i teško to verbaliziraju. Dovedite svoje dijete na pregled u našu Polikliniku kako bi im olakšali školsko putovanje.

Dijete dobiva dioptrijske naočale nakon pregleda očiju

4. RECEPT

Ako nosite naočale ili kontaktne leće, redoviti posjet optometristu ključan je kako biste bili sigurni da je vaš recept važeći. Naša dioptrija se s vremenom može promijeniti, a zastarjeli recept može dovesti do naprezanja očiju, glavobolje i drugih neugodnosti. Redovitim očnim pregledima možete osigurati da vam vaše korektivne leće pružaju najjasniji i najugodniji mogući vid.

Muške ruke u optici biraju naoačale

5. ŽIVOTNI STIL DANAŠNJEG DRUŠTVA

Ako vaš životni stil ili zanimanje uključuje aktivnosti koje opterećuju vaše oči, kao što su najčešće nebrojeni sati sjedenja pred ekranom, redoviti posjeti optometristu još su od veće važnosti. Vaš optometrist i optičar može dati smjernice o tome kako zaštititi oči i smanjiti rizik od naprezanja očiju, suhoće i drugih povezanih problema. S vremenom se vid može pogoršati, posebno zbog vizualno zahtjevnog svijeta, gdje mnogi poslovi zahtijevaju dugotrajan rad na računalu, stoga nemojte čekati da zamućenost ili glavobolja postanu vaš problem, obavite pregled prije negoli se smetnje pojave. Također, uz redovite preglede, hranite se uravnoteženo, redovito vježbajte i zaštitite oči od sunca sa kvalitetni sunčanim naočala i dobrom UV zaštitom koju ćete pronaći isključivo u renomiranim optikama.

Umorna žena s glavoboljom drži se za glavu

Oči su zaista dragocjene i njihovo zdravlje nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo. Redoviti posjeti optometristu i oftalmologu jednostavan su način da zaštitite svoj vid i zadržite kvalitetu svog života. Rano otkrivanje očnih bolesti, važeći recept, praćenje kroničnih bolesti i očuvanje kvalitete života izvrsni su razlozi da redoviti očni pregledi budu vaš prioritet. Dakle, nemojte čekati da se pojave smetnje ili problemi - zakažite pregled i nastavite bezbrižno ispunjavati obveze i uživati u aktivnostima koje vas vesele.

Za više informacija slobodno nam se obrate, mi smo tu za vas!

Vaša Poliklinika i Optika Optotip

Dođi i vidi.

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti