Mini forma Menu

3 srpnja, 2023

Kako odabrati dioptrijske okvire?

Kako odabrati dioptrijske okvire prema obliku lica?

Kada birate dioptrijske okvire prema obliku lica, važno je odabrati okvire koji uravnotežuju i nadopunjuju oblik lica.

Postoje određene smjernice koje možete slijediti:

Okviri za ovalno lice - Optika Optotip

Okviri za ovalno lice

Ovalno lice smatra se idealnim oblikom budući da ima izbalansirane proporcije, te im većina okvira dobro pristaje. To lice je najšire u predjelu jagodica, te se proporcionalno sužava prema čelu i bradi. Možete eksperimentirati s različitim oblicima poput pravokutnih, zaobljenih ili mačkastih (cat-eye).

Okviri za okruglo lice

Okruglo lice ima istu širinu i dužinu lica, bez uglova. Oštri ili kutni okviri pomažu u stvaranju iluzije dužeg lica. Izaberite uže, pravokutne, mačkaste, aviator ili geometrijske oblike okvira.

Okviri za kvadratno lice

Ako imate kvadratno lice s izraženim jagodicama i čeljusti, potrebno je odabrati okvire koji omekšavaju kutove lica. Okviri sa zaobljenim rubovima i tanki okviri mogu pomoći u postizanju mekšeg izgleda. Izbjegavajte prevelike i preteške okvire.

Okviri za srcoliko lice

Kod srcolikog lica sa širim čelom i uskim bradom, potrebno je uravnotežiti gornji i donji dio lica. Izaberite okvire koji su širi na dnu ili imaju tamne donje rubove. Mačkasti okviri, naočale bez okvira ili okviri koji su malo zaobljeni mogu pomoći u postizanju ravnoteže.

Okviri za dijamantno lice

Dijamantno lice karakterizira usko čelo i brada, dok su jagodice široke. Potrebno je odabrati okvire koji omekšaju jagodične kosti i stvaraju ravnotežu. Okviri koji imaju izraženu liniju obrva, naočale bez okvira ili mačkasti okviri mogu biti dobar izbor.

Ovo su samo smjernice, dok bi konačni izbor trebao bi biti odraz Vašeg osobnog stila i želja. Kada kupujete dioptrijske okvire, najbolje je isprobati različite stilove i oblike kako biste se osobno uvjerili da li Vam pristaju te da li osjećate ugodno s njima.

Apsolutno je važno posjetiti stručnu osobu, odnosno očnog optičara, prilikom odabira dioptrijskih okvira.

Slobodno, bez obaveze, posjetite jednu od naših poslovnica gdje će Vam naše ljubazno i profesionalno osoblje izmjeriti dioptriju i provjeriti razmak zjenica kako bi osigurali da ćete dobiti pravilno prilagođene naočale.

Zašto je bitno odabrati dioptrijske okvire u Optici Optotip?

Naše stručno osoblje izmjerit će Vašu dioptriju i odrediti vašu korekciju. To uključuje provjeru kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma i drugih mogućih refrakcijskih pogrešaka.

Također je važno izmjeriti razmak zjenica. Razmak zjenica je udaljenost između središta svake zjenice i koristi se kako bi se osiguralo da su leće u okvirima ispravno centrirane u odnosu na vaše oči. Pravilno centriranje leća je ključno za postizanje najbolje moguće vidne oštrine i udobnosti prilikom nošenja dioptrijskih naočala.

Nakon što su izmjerene dioptrija i razmak zjenica, mi ćemo Vam pomoći u odabiru okvira koji odgovara vašem obliku lica, stilu i estetskim preferencijama. Savjetovat ćemo Vas i pomoći pronaći najbolju opciju koja će zadovoljiti i vaše vidne potrebe i izgled, te uzeti visinu ugradnje kako bi naočale bile optički ispravne i kako biste gledali kroz optički centar naočala.

Naše stručno osoblje izmjerit će Vašu dioptriju i odrediti vašu korekciju. To uključuje provjeru kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma i drugih mogućih refrakcijskih pogrešaka.

Prednosti odabira dioptrijskih naočala u Optici Optotip:

 • Stručna pomoć
  Kod nas su svi zaposlenici trenirani, izučeni i probrani stručnjaci koji Vam mogu pružiti potrebnu stručnu pomoć pri odabiru dioptrijskih okvira i leća.
 • Prilagođene dioptrijske leće
  Naši optičari, optometristi i oftalmolozi mogu Vam pružiti prilagođene dioptrijske leće koje će odgovarati Vašim specifičnim vidnim potrebama. Ovo je posebno važno ako imate kompleksnije refrakcijske pogreške poput astigmatizma ili visokog stupnja dioptrije.
 • Kvalitetan izbor okvira
  Naša optika ima širok izbor kvalitetnih dioptrijskih okvira različitih stilova, materijala i brendova.
 • Pravilno centriranje leća
  Naši optičari osigurat će da su leće pravilno centrirane u okvirima kako bi se postigla najbolja vidna oštrina.
 • Pružanje dodatnih usluga
  Također pružamo dodatne usluge poput podešavanja okvira, popravaka ili zamjene dijelova naočala. Ako imate bilo kakve probleme s naočalama, mi smo tu da Vam pomognemo i savjetujemo.

Ukratko, kupovina naočala u Optici Optotip osigurava Vam da dobijete pravilno prilagođene dioptrijske okvire i leće, visoku kvalitetu proizvoda, stručnu pomoć i dodatne usluge. To će Vam pomoći da postignete najbolju moguću vidnu oštrinu i udobnost pri nošenju naočala.

Optika Optotip - pravi izbor dioptirskih naočala

Ograničenja ugradnje leća u sve oblike dioptrijskih okvira:

Većina dioptrijskih leća mogu se ugraditi u različite vrste dioptrijskih okvira. Međutim, postoje neka ograničenja koja se mogu pojaviti, ovisno o Vašoj dioptriji i odabranom okviru.

Ovdje smo naveli nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir:

 • Visoka dioptrija
  Ako imate visok stupanj dioptrije, važno je poslušati naš savijet kakav okvir odabrati radi estetskog izleda i optički ispravne ugradnje. Neke vrste okvira, poput tanjih i manjih okvira, ne mogu se koristiti o ovom slučaju. Odnosno moguće je uz korištenje “stanjenijih” naočalnih leća, leća većeg indeksa loma.
 • Oblik okvira
  Određeni oblici okvira mogu biti bolji za određene vrste dioptrija. Na primjer, ako imate astigmatizam, mogu Vam biti potrebne posebne torične leće koje zahtijevaju odgovarajući oblik okvira.
 • Specifične potrebe leća
  Ponekad se dioptrijske leće mogu prilagoditi za posebne potrebe, poput progresivnih (multifokalnih) leća za korekciju vida na blizinu i daljinu. Ove leće mogu zahtijevati posebne okvire s odgovarajućom veličinom i oblikom segmenata leća.
 • Stilski aspekti
  Također je važno razmotriti estetske aspekte prilikom odabira okvira. Neke dioptrijske okvire možda nećete smatrati privlačnima ili stilski prikladnima za svoj ukus.

S obzirom na sve ove čimbenike, važno je konzultirati se s našim stručnjacima prilikom odabira dioptrijskih okvira. Mi ćemo uzeti u obzir vašu dioptriju, oblik lica, stil i druge faktore kako bi Vam preporučili najprikladnije okvire koji zadovoljavaju sve Vaše potrebe. Naši optičari i prodavači optičkih pomagala imaju iskustvo i stručnost u pronalaženju pravih okvira za različite dioptrije, kako bi vam pružili najbolju vizualnu korekciju i udobnost.

Rado odgovaramo na sve vaše upite. Kontaktirajte nas bez obveze!

Dođi i vidi!

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti