Mini forma Menu

29 svibnja, 2023

Kontrola kratkovidnosti (miopije) kod djece

U današnje vrijeme djeca jako puno vremena provode pred raznim ekranima, radi čitanja, pisanja ili igranja igrica i puno vremena provode u zatvorenim prostorima. Postoje studije koje dokazuju kako ova promjena dovodi do progresije kratkovidnosti.

Kada pokušamo posebnim naočalnim ili kontaktnim lećama usporiti porast miopije, tada to nazivamo kontrolom miopije.

 

Oftalmološki pregled djeteta

Važnost redovitih pregleda vida

Dječja kratkovidnost poprima razmjere epidemije, te je stoga važno da djeca redovito idu na oftalmološke preglede, koji mogu otkriti rane anomalije i greške oka. Redovitim očnim pregledima možemo smanjiti progresiju miopije i spriječiti slabovidnost. Ako je jedan ili su oba roditelja kratkovidni, tada dijete ima predispoziciju razvitka kratkovidnosti. Naručite se za pregled.

 

Ovdje saznajte više o kratkovidnosti (miopiji).

 

Kontrola kratkovidnosti kod djece

Pokušaj usporavanja pogoršanja miopije (kratkovidnosti) naziva se kontrola miopije. Za to su razvijeni brojni tretmani, uključujući posebno dizajnirane naočale ili kontaktne leće. Dosadašnji dokazi upućuju na to da uporaba posebnih naočala ili kontaktnih leća može smanjiti progresiju razine miopije za 40% do 60%. To smanjenje obično se vidi tijekom jedne do tri godine, ali većina učinka događa se rano tijekom tretmana.

Ako je tretman miopije uspješan, to može značiti da vaše dijete odrasta s nižom razinom kratkovidnosti nego što bi imalo bez tretmana, odnosno:

  • vaše dijete možda neće toliko ovisiti o svojim naočalama koliko bi inače morao/la, a dioptrija za njihove naočale bit će niža, pa će im stakla biti tanja i lakša.
  • manje je vjerojatno da će vaše dijete u budućnosti oboljeti od stanja kao što su ablacija retine i makularna degeneracija, ali također niti uz klasičnu naočalnu leću nije nužno da će razviti navedene bolesti.

 

Odabir naočala za kontrolu miopije kod oftalmologa

Koje su opcije za kontrolu miopije?

Dva su glavna tretmana kojima se pokušava smanjiti napredovanje miopije:

  • posebno dizajnirane naočale
  • posebno dizajnirane kontaktne leće.

 

Naočale za miopiju

Naočale

Posebno dizajnirane naočale koje izgledaju isto kao standardne naočale, ali mijenjaju fokus u perifernom vidu. Vaše ih dijete nosi na isti način kao standardne naočale.

Da li liječenje miopije sigurno?

Nošenje naočala za liječenje miopije ne nosi ništa više rizika od nošenja standardnih naočala.

Rizici nošenja kontaktnih leća za liječenje miopije slični su rizicima nošenja standardnih kontaktnih leća. Neki ljudi osjećaju blagu nelagodu i povremeno zamagljen vid. Uz sve vrste kontaktnih leća također postoji nizak rizik od ozbiljnih komplikacija, kao što su infekcije rožnice.

Koje su prednosti kontrole miopije?

Prednosti

  • U prosjeku, kontrolom miopije možemo dovesti do usporavanja napredovanja miopije 40% do 60%.
  • Postoji manji rizik od problema s očima povezanih s kratkovidnošću kasnije u životu.

 

Djevojčica s naočalama za kontrolu kratkovidnosti

Kako ću znati funkcionira li liječenje kratkovidnosti?

Optometrist/ oftalmolog vašeg djeteta može koristiti kalkulator kako bi predvidio očekivanu razinu kratkovidnosti i tako procijenio smanjenje progresije kratkovidnosti. Međutim, nije moguće sa sigurnošću znati koliko je progresija kratkovidnosti vašeg djeteta smanjena i koliko je uspješno bilo njihovo liječenje.
Vaše dijete možda neće reagirati na liječenje miopije prema očekivanjima.

Hoće li igranje na otvorenom utjecati na kratkovidnost kod djece?

Istraživanja su pokazala da je aktivan način života, osobito boravak na otvorenom, koristan u sprječavanju ili odgađanju kratkovidnosti kod djece s rizikom od razvoja miopije.

Hoće li česta upotreba ekrana utjecati na kratkovidnost kod djece?

Duljina vremena koje vaše dijete provodi gledajući ekran (poput tableta ili telefona), gledajući televiziju ili čitajući može biti povezano s razvojem ili progresijom kratkovidnosti. Ovaj odnos nije dobro shvaćen, ali provođenje vremena na ovim aktivnostima može značiti da će vaše dijete provoditi manje vremena vani, što znamo da može spriječiti kratkovidnost.

čestim gledanjem u ekrane dovodi do progresije kratkovidnosti

Što će se dogoditi ako odlučim ne podvrgnuti se kontroli kratkovidnosti?

Vašem će djetetu i dalje biti propisane tradicionalne naočale ili kontaktne leće ako mu se dijagnosticira kratkovidnost. To će poboljšati vid vašeg dijeta, ali klasična naočalna leća nema mogućnost spriječavanja napredovanja miopije već samo korigira grešku oka i omogućuje oštar vid.

 

Za više informacija slobodno nam se obrate, mi smo tu za vas!

Vaša Optika Optotip

Dođi i vidi

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti