Mini forma Menu

14 lipnja, 2021

Optometrija

Optometrija je zanimanje već od davno poznato u Europi i svijetu. Na našim prostorima šira javnost još nije dovoljno upoznata sa tom granom zdravstva. Radi se o specijalizaciji čija je glavna zadaća korekcija vida.

Što su optometristi? Dakle, optometristi su stručnjaci školovani da bi izvršili pregled vida, otkrili razne abnormalnosti vida, te prepoznali moguće bolesti koje zahvaćaju oko ili vizualni sistem čovjeka. Obraćanje ovakvom stručnjaku svakako može biti potrebno i nadasve korisno.

Kao i svako drugo zanimanje, optometrija se u raznim zemljama razlikuje po načinu školovanja i u praksi. U Hrvatskoj je kontrolirana od strane vlade putem resornih ministarstava i usko surađuje s drugim zdravstvenim organizacijama i specijalistima. Optometrija je jedna od tri discipline koje su uključene u brigu o vidu. Uz optometriste djeluju oftalmolozi koji pružaju medicinsku skrb, te optičari, koji osiguravaju optička pomagala kao što su dioptrijske naočale i kontaktne leće.

Koja je razlika između optometrista i oftalmologa?

Optometrist je kvalificiran za izvršavanje pregleda vida i tretiranje stanja kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Osposobljen je za prepisivanje dioprijskih naočala, kontaktnih leća, vježbi za oči, te pomagala za vid. Upoznat je sa svim vrstama naočalnih i kontaktnih leća, te je osposobljen za pripremanje i izradu dioptrijskih naočala. Također prepoznaje bolesti i upale oka, kao što su; siva mrena, keratokonus, konjunktivitis i druge. U slučaju kada je potrebno, uputi pacijenta oftalmologu za tretiranje tih stanja. Nema pravo operirati niti liječiti bolesno oko.

Oftalmolog je doktor koji pruža kompletnu brigu oka, uključujući pregled vida. Nije direktno povezan sa izradom dioptrijskih naočala, te obično ne daje savjete oko odabira dioptrijskih leća. Medicinski tretira sve bolesti oka i ozlijede, te vrši kirurške zahvate istih.

Dakle, glavna razlika između optometrista i oftalmologa je u tome, što optometrist uz kvalitetnu kontrolu vida savjetuje individualnog pacijenta kakvu vrstu dioptrijskih leća odabrati, ovisno o njegovim potrebama i predispozicijama. Ali na drugu stranu ne liječi i ne operira bolesno oko, kao što je slučaj s oftalmologom.

 

Izvor: www.optometrija.net

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti