Mini forma Menu

27 lipnja, 2019

Optometrist u vrtiću Sunce

Pregledom vida kod djece (screening) najstarije skupine u vrtiću „Sunce“ nastavljena je suradnja započeta prije četiri godine od kada je pregledano preko stotinjak djece. Screening vida je kraće mjerenje kojim ustanovljujemo da li je potrebna refrakcijska korekcija. Bez obzira što su pregledi vida preporučeni kao kontrolni i prije polaska u školu i od Ministarstva zdravstva, ta praksa nije zaživjela, pa smo mi i dalje to nastavili u sklopu projekta „Optometrist u vrtiću“.

Štoviše, slučajna suradnja prerasla je u prijateljstvo, te je gđa. Tamara Skočić, iz optike „Optotip“ iz Rimske ul,doinirala osim svoga vremena, svoje znanje i kompetencije, te pregledala još jednu generaciju djece. Potpunu podršku imali smo i od roditelja jer su u nekim obiteljima pregledana prethodnih godina starija braća i sestre, te su roditelji osvijestili važnost pregleda vida u ranoj dobi.

S obzirom da se vidna funkcija oko razvija upravo od 3. Do 5 ili 7 godine, te se očne pogreške uočene u toj dobi ispravljaju u puno većem postotku djece nego kasnije. Da je ovaj projekta vrijedio svakog truda, dokaz su nam i tri pisma iskustva roditelja čijoj djeci su prethodnih godina otkrivene očne pogreške:

„Zahvaljujući ranom otkrivanju dioptrije postoji šansa da se vid ispravi u cijelosti.“, „Na preporuku optometristice odvela sam sina na oftalmološki pregled, gdje mu je uz dioptriju ustanovljeno još nekoliko dijagnoza… tko zna što bi bilo da nismo tako rano saznali da ima problem…nadam se da će to postati redovita „praksa““, „ Prilikom preventivnog pregleda otkriveno je da sin ima astigmatizma i slabovidnost…to nam je omogućilo da pravovremeno započnemo s terapijom za korekciju vida… danas nema nikakvih zaostajanja ni poteškoća vezanih uz problem s vidom… ključno je bilo što je proces započeo na vrijeme.“

 

Izvor: https://vrticsn.hr/optometrist-u-vrticu-sunce

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti