Mini forma Menu

7 lipnja, 2024

Polarizirane leće

Polarizirane leće su posebna vrsta naočalnih leća koje smanjuju odsjaj reflektirane svjetlosti. Iako nam svjetlost pomaže za bolji vid, ona u određenim trenutcima postaje neprijatelj naših očiju. Kako? Sunčeva svjetlost, udarajući u određene površine poput vode, stakla ili snijega, stvara neugodne odsjaje, tzv. odbljesak što negativno utječe na naš vid. Kako bi se takve situacije ublažile ili izbjegle, na scenu stupaju polarizirane leće. Radi se o lećama koje imaju polarizacijski filter i zahvaljujući njemu pružaju jasniji i udobniji pogled na svijet. Kako zapravo polarizirane leće funkcioniraju te koje su im prednosti i primjene, donosimo u nastavku bloga.

Žena sa sunčanim naočalama se smije

Kako funkcioniraju polarizirane leće?

Polarizirane leće imaju poseban polarizacijski filter koji blokira horizontalno polariziranu svjetlost. Inače, refleksija sunčeve svjetlosti od površine poput vode, ceste ili stakla najčešće ide u vodoravnom smjeru te tako intenzivno udara u oči promatrača i stvara odsjaj. Polarizacijski filter propušta samo vertikalnu svjetlost i upravo zbog blokiranja te horizontalne svjetlosti značajno se smanjuje odsjaj što rezultira boljom vidljivosti i izoštrenijom slikom. Zapravo, polarizirane naočalne leće smanjuju količinu svjetlosti koja dolazi do očiju, baš kao što rade i sunčane naočale, no osim toga one smanjuju zasljepljivanje.

Kada se koriste?

Polarizirane leće postaju sve popularniji izbor među ljubiteljima sunčanih naočala. Iako su obvezne za skijaše ili ljubitelje vodenih sportova, one zaista pomažu svima jer pružaju bolji i udobniji pogled. Koriste se za različite aktivnosti na otvorenom, a najčešće se koriste:

  1. U vožnji: poboljšavaju vidljivost na cesti u uvjetima jakog sunca i eliminiraju refleksiju s automobilskih prednjih vjetrobrana ili mokrih površina.
  2. U sportovima na otvorenom: bilo da se bavite ribolovom, planinarenjem, biciklizmom ili golfom, polarizirane leće pomažu u smanjenju odbljeska i poboljšavaju preciznost u pogledu.
  3. Na plaži ili u vodi: sunčanje na plaži sigurnije je uz polarizirane leće, a vodene aktivnosti poput surfanja, jedrenja ili ronjenja su ugodnije bez ometajućeg odbljeska.
  4. Na putovanjima: polarizirane leće idealne su za istraživanje novih mjesta jer vam omogućuju da uživate u prirodnim ljepotama bez ometanja i refleksija.

Žena i muškarac na jedrenju sa sunčanim naočalama

Važno je naglasiti kako polarizirane leće nisu preporučljive u apsolutno svim situacijama jer se poteškoće mogu pojaviti prilikom gledanja u LED i LCD zaslone (zasloni na bankomatima, mobitelima, digitalnim satovima i slično). Mobitel bez obzira možete koristiti ukoliko ga zakrenete za 90 stupnjeva.

Najnovije kolekcije polariziranih sunčanih naočala možete provjeriti u svim našim poslovnicama gdje ćemo vas vrlo rado savjetovati prilikom izbora sunčanih naočala, a za sve ostale informacije uvijek nas možete kontaktirati.

Koje su prednosti polariziranih leća?

Polarizirane leće prvenstveno štite od sunčevih zraka, no također pružaju udobnost tijekom aktivnosti na otvorenom. Najveće prednosti polariziranih leća su:

  1. Smanjenje odbljeska: polarizirane leće uklanjaju odbljesak s vodenih površina poput mora, jezera ili bazena, kao i odbljesak s mokrih cesta ili snijega.
  2. Bolja percepcija boja: ove leće zadržavaju prirodnu percepciju boja, omogućujući vam da uživate u svijetu oko sebe bez iskrivljenja ili zamućenja boja. Poboljšavaju kontrast i dokazano je da polarizacija paše ljudskom mozgu.
  3. Smanjeno naprezanje očiju: manje odsjaja znači manje naprezanja očiju što može smanjiti umor i nelagodu, posebno tijekom dugotrajnog boravka na otvorenom.
  4. Veća sigurnost: uklanjanjem odbljeska, polarizirane leće poboljšavaju vidljivost i sigurnost tijekom vožnje, sportova na otvorenom i drugih aktivnosti gdje je jasno vidljivost ključna.

Muškarac koji se bavi bicikliranjem drži polarizirane sunčane naočale

Prilikom odabira polariziranih leća, obratite pozornost na kvalitetu leća kako biste ostvarili što jasniju i oštriju sliku bez iskrivljenja. Također provjerite jesu li leće opremljene UV zaštitom kako biste svoje oči zaštitili od štetnog UVA i UVB zračenja.

Osim toga, polarizirane leće su korisne za ljude s određenim očnim stanjima koja ih čine osjetljivijima na svjetlost, kao što su katarakta, makularna degeneracija povezana sa starenjem (AMD) i uveitis (vrsta upale oka). Također su korisni za zaštitu očiju nakon operacije koja može uzrokovati veću osjetljivost na svjetlost, poput uklanjanja katarakte ili laserske korekcije. Ukoliko se suočavate s navedenim dijagnozama te tražite najbolju zaštitu za Vaše oči, posjetite nas u našim poslovnicama u Sisku i Glini gdje se možete posavjetovati s našim stručnim osobljem.

Bez obzira jeste li vozač ili provodite vrijeme na skijalištima ili plažama, budite sigurni kako će vam polarizirane leće dati najbolje iskustvo – bez bljeskova s jasnom slikom. Stoga, odaberite naočalne leće visoke kvalitete s dodatnom UV zaštitom kako bi vaše oči bile u potpunosti zaštićene u svako doba godina i tijekom obavljanja svih vaših omiljenih aktivnosti.

Dvoje ljudi sa sunčanim naočala tijekom ljeta

Za sva dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Dođi i vidi!

Optika Optotip

 

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti