Mini forma Menu

2 svibnja, 2024

8 znakova koji ukazuju na potrebu za pregledom vida

Pad vidne oštrine događa se uglavnom vrlo postepeno te ponekad ni ne uočimo prve znakove koji ukazuju na potrebu za pregledom vida. Osobe, kojima dođe do refrakcijske greške oka, trude se, često nesvjesno, prilagoditi na novonastalo stanje jer promjene ne nastupe naglo, već postepeno. Iz tog razloga, često obrate pozornost na promjene tek kada stanje uznapreduje.

Više od polovice svjetske populacije ima određeni problem s vidom te je primoran nositi dioptrijske naočale ili korekcijske leće, no bitno je napomenuti kako je veliki dio problema moguće izbjeći ili ispraviti. Naravno, samo u slučaju pravovremenog odlaska na pregled vida. Stoga ćemo se u ovomjesečnom blogu baviti s 8 najčešćih znakova koji ukazuju na potrebu za pregledom vida kod oftalmologa - bez odgađanja.

Očni liječnik s pacijenticom tijekom pregleda

1. Stalni umor oka

O ovoj temi pisali smo u prošlomjesečnom blogu jer umor oka simptom je s kojim pacijenti vrlo često dolaze na pregled kod svog oftalmologa. Umor očiju je svakako postao problem digitalnog doba te je vrlo bitno naglasiti važnost odlaska na pregled ukoliko osjetite naglo umaranje očiju nakon, inače vremenski uobičajenog, gledanja u ekrane. Također, posebnu pažnju obratite ukoliko umor očiju traje duže od tri dana ili se stanje naglo pogoršava jer to može biti pokazatelj očne infekcije ili nekog drugoga stanja.

2. Česte glavobolje i migrene

Svakodnevni ubrzani tempo i stresan način života često mogu biti uzrok čestim glavoboljama i migrenama. No, to nisu uvijek jedini i glavni uzroci te je vrlo bitno potražiti liječničku pomoć ukoliko se učestalost migrena ili glavobolja s vremenom povećava. Jedan od njihovih uzroka može biti i refrakcijska greška oka. Ukoliko uz glavobolje proživljavate i razne pojave u vidnom polju kao što su točkice ili mrlje – vrijeme je za posjet oftalmologu. Zakažite svoj termin i provjerite jesu li vaše glavobolje možda posljedica promjena u vidu.

Ženska osoba ima glavobolju i drži se za glavu

3. Poteškoće u fokusiranju

Poteškoće u fokusiranju predstavljaju jedan od najčešćih problema s vidom. Možda ste primijetili kako sve teže čitate knjigu te vam se slova izoštravaju tek nakon što ju udaljite? Ili niste sposobni pročitati natpis koji se nalazi na udaljenosti od desetak metara? Uzroci mogu biti različiti, ali najčešći se radi o miopiji (problem kratkovidnosti), presbyopiji (problem dalekovidnosti), astigmatizmu ili možda, o već spomenutom, umoru oka. Ako primjećujete poteškoće u fokusiranju u svakodnevnim situacijama, posjetite optometrista ili oftalmologa kako bi utvrdio uzrok vaših problema te kako bi vam preporučio odgovarajuće mjere za bolji vid i za očuvanje zdravlja vaših očiju.

4. Osjetljivost na svjetlo

Osjetljivost na svjetlo naziva se još i fotofobija. Iako neke osobe imaju fotofobiju cijeli život te se suočavaju s njom noseći odgovarajuće naočale, fotofobija se može javiti i iznenada u bilo kojem trenutku. U tom slučaju bitno je posjetiti oftalmologa kako bi se utvrdio njezin uzrok. Postoji niz različitih uzroka kao što su očne bolesti (iritis, keratitis, uveitis), očne ozljede, migrene, očne kirurške procedure, pa i bolesti središnjeg živčanog sustava, te je zato vrlo bitno otkriti što je stvarni uzrok kako bi se uveo odgovarajući tretman. Za svoj pregled, rezervirajte termin u Optotipu.

Ženska osoba škilji gledajući ispod naočala

5. Nagle promjene u vidu

Nagle promjene u vidu mogu biti znak ozbiljnih problema te zahtijevaju hitan pregled oftalmologa. U slučaju da primijetite pogoršanje vida na samo jednom oku, moguće da je riječ o retinalnom odvajanju ili optičkom neuritisu, no oba slučaja zahtijevaju hitnu obradu. Također, pojava tamnih mrlja u vidnom polju ili oštra iznenadna bol u jednom ili oba oka znakovi su ozbiljnih problema. Nikako nemojte ignorirati niti nagle promjene u perifernom vidu, kao ni nagli gubitak vida u potpunosti. Svi ovi znakovi upućuju na ozbiljnije probleme te je bitno posjetiti oftalmologa kako bi se pravovremeno započelo s liječenjem.

6. Obiteljska povijest bolesti očiju

Obiteljska povijest očnih bolesti često je važan faktor koji utječe na rizik od određenih problema s vidom. Postoje neke očne bolesti koje se mogu prenositi, kao što su glaukom, katarakta, makularna degeneracija ili kongenitalne bolesti oka. Ukoliko je netko od vaših članova obitelji imao problem s navedenim bolestima, povećan je i vaš rizik od razvoja ove bolesti. Stoga je odlazak kod oftalmologa ključan, kao i redovite oftalmološke kontrole, kako bi se na vrijeme otkrilo eventualno postojanje ovih stanja te kako bi se poduzele odgovarajuće preventivne mjere.

7. Promjene u noćnom vidu

Promjena u noćnom vidu najviše pogađa odrasle osobe i predstavlja jedan od najčešćih prvih znakova da se vid mijenja, tj. pogoršava. Odjednom, prometni znakovi u noćnoj vožnji više nisu jasno vidljivi kao prije, a svjetla drugih vozila i svjetla iz okoline predstavljaju smetnje za vožnju? Ukoliko je vaš odgovor da, vrijeme je da kontaktirate optometrista ili oftalmologa i obavite očni pregled. Promjene u noćnom vidu mogu biti izrazito opasne u prometu, kako za vas, tako i za druge sudionike u prometu.

Umoran poslovni čovjek skida naočale i ima bol u očima

8. Infekcija oka

Kod infekcija oka vrlo je bitan pregled kako bi se na vrijeme započelo s terapijom. O najčešćoj infekciji oka, konjunkitivitisu, smo već pisali te naglasili potrebu za pregledom kako bi oftalmolog mogao procijeniti radi li se o bakterijskoj, virusnoj ili alergijskoj upali oka te kako bi prepisao tretman. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge od njih su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posljedica. Stoga, u slučaju svrbeža, crvenila ili iscjetka, obavezno rezervirajte svoj termin na vrijeme.

 

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih znakova, preporučamo posjet optometristu ili oftalmologu kako bi utvrdio imate li refrakcijsku grešku oka, procijenio zdravlje vaših očiju, te kako bi se na vrijeme poduzele odgovarajuće mjere. Možda vam određene promjene u vidu ne odaju dojam ozbiljnosti, no bitno je svakoj promjeni pristupiti odgovorno i s dozom opreza. Također, naglašavamo važnost i redovitih pregleda očiju, i onda kada je sve u redu, jer oni su vrlo važni za očuvanje vašeg vida kao i za prevenciju ozbiljnijih problema u budućnosti.

Ženska osoba kod optometrista na pregledu

Za sva dodatna pitanja na ovu temu, slobodno nas kontaktirajte.

Mi brinemo o vašim očima.

Poliklinika i optika Optotip

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti