Mini forma Menu

30 siječnja, 2024

Konjunktivitis - upala spojnice oka

Konjunktivitis je upala spojnice oka koju prvenstveno karakterizira crvenilo oka. Radi se o stanju koje može zahvatiti jedno ili oba oka te može biti posljedica virusne ili bakterijske infekcije, kao i alergijske reakcije.

No što je zapravo spojnica oka? Radi se o prozirnoj ovojnici koja prekriva bijeli dio oka i unutrašnjost očnih vjeđa. Iako je ona prozirna, spojnica zapravo sadrži krvne kapilare koji prekrivaju bjeloočnicu oka te u slučaju upale, krvne kapilare se šire i tako dolazi do crvenih i 'krvavih' očiju.

Crveno oko uzrokovano konjunktivitisom

Kada govorimo o vrstama konjunktivitisa, postoje tri vrste, a razlikuju se po uzroku nastajanja. Uzroci mogu biti virusi, bakterije i alergeni.

1. Virusni konjunktivitis

Ova vrsta konjunktivitisa najčešće prolazi bez liječenja, i to u roku od par dana. Uzrok virusnom konjunktivitisu je najčešće adenovirus, a simptomi su suzne oči i vodenasti iscjedak iz oka, kao suza.  Također, može se pojaviti i osjećaj stranog tijela ili prašine u oku, što se često opisuje kao 'žuljanje u oku'. Uz njega se vrlo često pojavljuju i simptomi prehlade, a oči postaju crvene i osjetljive na svjetlost. Ovaj tip je ujedno i najzarazniji te se vrlo lako prenosi s osobe na osobu, no simptomi se često povuku sami od sebe. U slučaju virusnog konjunktivitisa preporuča se korištenje obloga više puta dnevno te je vrlo bitno paziti na higijenu ruku i očiju. Također, nerijetko se preporuča korištenje kapi ili umjetnih suza, no za to je potrebno savjetovati se sa stručnom osobom. Slobodno nas kontaktirajte ukoliko imate nedoumice oko vašeg stanja ili se obratite liječniku opće prakse koji će vas po potrebi uputiti oftalmologu.

Kapi ili umjetne suze pomažu kod virusnog konjunktivitisa

2. Bakterijski konjunktivitis

Druga vrsta konjunktivitisa je bakterijski koji je uzrokovan bakterijama. Ovaj tip je puno ozbiljniji od prethodnog virusnog konjunktivitisa. U većini slučajeva se pojavljuje na jednom oku, no pretežito u roku par dana zahvati i drugo. U ovom tipu konjunktivitisa dolazi do akutne upale spojnice, a posljedica toga je stvaranje gnojnog i ljepljivog sekreta iz oka. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili se širi putem bakterija iz nosa. Iako se bakterijski konjunktivitis javlja kod svih dobnih skupina, on je češći kod djece, naročito u vrtićkim skupinama zbog nedostatka higijene. Najlakše se prepozna po očima koje su ujutro 'zalijepljene' te, već spomenutom, gustom sekretu.

Drugi simptomi bakterijskog konjunktivitisa su crvenilo očiju, velika osjetljivost na svjetlo, svrbež i peckanje. On se obavezno liječi antibiotskim mastima ili kapima koje prepisuje isključivo liječnik s ciljem da se spriječi daljnja infekcija jer, treba imati na umu, ovo stanje može dovesti i do oštećenja oka. Liječenje obično traje 5 do 7 dana, ali duljina trajanja ovisi o težini infekcije i određuje ju liječnik.

Higijena oka je bitno kod konjunktivitisa

3. Alergijski konjunktivitis

Na kraju dolazimo do trećeg tipa konjunktivitisa, a to je alergijski koji je uzrokovan reakcijom očiju na alergene, kao što je prašina, životinjska dlaka i slično. Također, može biti uzrokovan peludom, i tada govorimo o sezonskom virusnom konjunktivitisu, dok s druge strane postoji i perenijalni alergijski konjunktivitis čiji su uzročnici alergeni koji se ne pojavljuju sezonski. Ono što alergijski konjunktivitis razlikuje od prethodna dva je činjenica kako on nije zarazan već nastaje kao posljedica izlaganja alergenu uslijed čega dolazi do ispuštanja histamina te krvne žile u spojnici oka postaju crvene. Najbolje bi bilo ne izlagati se tvarima koje izazivaju alergiju, no često je nemoguće izbjeći apsolutno sve. Stoga se koriste anti-alergijski lijekovi koji smanjuju alergijske reakcije, ali također i očne kapi mogu pomoći u smanjenju simptoma, kao i korištenje hladnih obloga. Ukoliko patite od sezonskih alergija, ponekad je potrebno početi s lijekovima prije sezone peludi i drugih alergena, a u slučaju boli ili prevelike osjetljivosti na svjetlo te smanjen vid, obavezno obavijestite svoga liječnika jer vrlo je vjerojatno da se tada više ne radi o alergijskom konjunktivitisu.

Borba s alergijama i bolne oči

Iako su sve tri vrste konjunktivitisa vrlo slične i sve ih karakterizira primarni simptom crvenog oka, moguće ih je razlikovati prema ostalima simptoma.

  • Kod virusnog konjunktivitisa ćete primijetiti suzne oči, svrbež očiju te osjetljivost na svjetlost.
  • Kod bakterijskog konjunktivitisa će se pojaviti sekret iz kuta oka, koji često uzrokuje otežano otvaranje oka nakon spavanja.
  • Alergijski konjunktivitis karakteriziraju suzne oči, peckanje, ali često i natečene oči.

No, bez obzira na navedeno, vrlo je bitno posavjetovati se sa stručnim osobama kako bi se utvrdilo o kojoj vrsti konjunktivitisa je riječ, ali i da se odbace i druga stanja kao što je sindrom suhog oka, blefaritis ili druge infekcije oka.

Pri pojava simptoma savjetuje se:

  • Održavanje higijene očiju odstranjivanjem sekreta iz očiju korištenjem sterilnih gaza
  • Mijenjanje posteljine kako bi se izbjeglo širenje zaraze na druge ukućane
  • Izbjegavati kozmetiku dok se simptomi u potpunosti ne izgube
  • Ne koristiti kontaktne leće već nositi naočale
  • Ne dirati zaraženo oko prstima već koristiti maramice, gaze ili papirnate ručnike
  • Izbjegavati zadimljene prostorije

Mlada žena koja je sretna radi zdravlja očiju

Ukoliko vam se simptomi pogoršaju te u slučaju slijepljenih kapaka i obilnog sekreta iz oka, obavezno kontaktirajte oftalmologa ili liječnika opće prakse. Također, ukoliko primijetite oslabljen vid ili osjetite jaku bol pri gledanju u svjetlo, potreban je detaljan pregled očiju te što raniji početak liječenja.

Iako je konjunktivitis stanje koje je relativno često, bitno je pravovremeno utvrditi o kojoj vrsti je riječ te poduzeti potrebne korake u liječenju. Ako sumnjate na konjunktivitis, preporučamo da potražite savjet vašeg liječnika ili nam se obratite za postavljanje točne dijagnoze i prilagođenog liječenja jer neliječeni infekcijski konjunktivitis može dovesti do ozbiljnijih komplikacija.

Za sva vaša pitanja oko ove teme, slobodno nas kontaktirajte.

Mi smo tu za vas.

 

Dođi i vidi

Optika i Poliklinika Optotip

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti