Mini forma Menu

5 prosinca, 2023

Blefaritis ili upala očnih vjeđa

Kada pričamo o blefaritisu, pričamo o uobičajenom, no često i kroničnom stanju koje karakterizira upala očnih vjeđa. Crveni i naotečeni kapci te bol ili svrbež očiju, najčešći ukazuje da je u pitanju blefaritis ili upala očnih vjeđa. Za učinkovito liječenje vrlo je bitno razumijeti uzroke, simptome te primijeniti adekvatno liječenje. U nastavku pišemo upravo o tome - što uzrokuje blefaritis, koji su njegovi simptomi te kako mu pristupiti?

Najčešći uzroci blefaritisa

Postoji nekoliko čimbenika koji doprinose razvoju ovoga stanja:

1. Bakterijske infekcije: prisutnost bakterija, a osobito stafilokoka, može dovesti do blefaritisa
2. Razna stanja kože: vrlo često su seboroični dermatitis, rosacea i prhut povezani s blefaritisom
3. Grinje na trepavicama: grinje koje prirodno nastanjuju folikule dlaka na licu mogu uzrokovati blefaritis
4. Neispravan rad Meimbovih žlijezda: žlijezde koje su odgovorne za proizvodnju masnog dijela suza, zbog svog neispravnog funkcioniranja mogu uzrokovati upalu, pa tako u nekim slučajevima dovesti do blefaritisa

Žena pokazuje prstom na crveno upaljeno oko

Ovo stanje se može pojaviti i razviti u bilo kojoj dobi, no uglavnom je češće kod ljudi starijih od 50 godina. Kako čovjek stari, tako žlijezde u kapcima koje izlučuju vodenu komponentu suza, lakše se začepljuju i suze ne sadrže više toliko lubrikanata kao prije. Iz toga razloga, kako čovjek stari, oči se suočavaju sa sve većom suhoćom.

Blefaritis može zahvatiti različite dijelove kapka te upravo prema tome razlikujemo više vrsta. Kada je zahvaćen vanjski prednji rub kapaka, često u blizini trepavica, radi se o prednjem blefaritisu. Često ga uzrokuje bakterijska infekcija ili seboroični dermatitis. S druge strane, razlikujemo stražnji blefaritis koji zahvaća unutarnji ruba kapaka i veže se uz disfunkciju meibomske žlijezde. Kada je zahvaćen i prednji i stražnji dio kapka, govorimo o mješovitom blefaritisu.

Najčešći simptomi blefaritisa

Simptomi koji se pojavljuju mogu se razlikovati te se često miješaju sa sindromom suhog oka, no kada govorimo o blefaritisu, najčešće se radi o sljedećim simptomima:

1. crvenilo na rubovima vjeđa
2. svrbež vjeđa
3. slijepljene vjeđe kod buđenja ujutro
4. trepavice ne izrastaju normalno
5. opadanje trepavica
6. ljuskice, tj. isušeni iscjedak na rubovima vjeđa i na trepavicama
7. masne vjeđe
8. crvene i umorne oči
9. nadražaj, osjećaj pečenja u očima
10. osjećaj stranog tijela u očima
11. često suzenje
12. česta pojava ječmenca
13. neugodnost pri nošenju leća
14. osjetljivost na svjetlost

Žena koja ima naotečene kapke

Ukoliko ste se i sami pronašli u navedenim simptomima te niste sigurni što činiti, slobodno se obratite našem stručnom osoblju koje će vam dati smjernice za liječenje. Blefaritis nije zarazan i ne ostavlja trajna oštećenja na vidu, no vrlo je bitno voditi brigu o svojim očima.

Kako si pomoći ako imate simptome?

Vrlo je bitno stavljati suhe tople obloge jer oni pomažu da kruti rubovi vjeđa omekšaju te ih je lakše ukloniti. Potrebno je ovu radnju ponoviti više puta dnevno te uvijek koristiti novi, čisti ručnik ili oblog kako bi se izbjegle dodatne smetnje. Nakon toga je bitno očistiti kapke te činiti to redovito, pogotovo ako nanosite šminku ili imate alergije. Ako niste sigurni kako najbolje očistiti kapke, obratite se našem oftalmologu ili optometristu koji će vas savjetovati o dostupnim opcijama.

Iako je blefaritis obično dugotrajno stanje, navedeni simptomi mogu se kontrolirati ili ublažiti spomenutom higijenom. U slučaju da topli oblozi i čišćenje očnih kapaka ne djeluju, potrebno je koristiti antibiotike. Vaš oftalmolog može vam propisati antibiotsku mast ili tablete koje ćete možda morati koristiti nekoliko tjedana ili mjeseci.

Žena koji čisti oči od šminke, higijena

Kada potražiti liječnički savjet?

Ako simptomi potraju, pogoršaju se ili ako dođe do iznenadne promjene vida, važno je konzultirati oftalmologa. Uporni blefaritis može dovesti do komplikacija poput sindroma suhog oka, ječmenca ili čak oštećenja rožnice ako se ne liječi. Ukoliko vam je potreban pregled, javite nam se s povjerenjem i dogovorite svoj termin u Optotipu.

Iako je blefaritis uobičajeno stanje koje zahtijeva brigu o sebi i redovitu higijenu, ne zaboravite kako je ponekad potrebna medicinska intervencija. Usvojite praksu konstantnog čišćenja očnih kapaka i potražite pravodobni liječnički savjet. Na taj način ćete učinkovito utjecati na stanje blefaritisa te ublažiti sve nelagodnosti koje donosi.
Zapamtite, iako blefaritis može biti stanje koje se ponavlja, adekvatni pristup značajno smanjuje njegov utjecaj na svakodnevni život.

Obratite nam se sa svim pitanjima, tu smo za vas.

Dođi i vidi.
Vaša Poliklinika i optika Optotip

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti