Mini forma Menu

8 siječnja, 2024

5 razloga zašto je važno nositi sunčane naočale i zimi

Kako dolazi zima, a dani postaju sve kraći, vrlo često spremimo sunčane naočale i počnemo ih koristiti tek nakon što prođu zimski mjeseci. No, zaštita od sunca nije rezervirana samo za vruće ljetne dane jer nošenje sunčanih naočala zimi jednako je važno kao i u toplijim mjesecima. U nastavku bloga donosimo vam 5 razloga zašto je važno nositi sunčane naočale i zimi.

1. Zaštita od UV zraka

Svi znamo kako sunčeve zrake sadrže UV zrake koje mogu imati štetne učinke na oči, a upravo nošenjem sunčanih naočala smanjujemo izloženost UV zračenju te štitimo oči od dugoročnih oštećenja. Sunčeve ultraljubičaste (UV) zrake znatno mogu utjecati na razvoj očnih bolesti, kao što je makularna degeneracija ili očna mrena. Zato se preporuča korištenje polariziranih leća jer sadrže 100% UV zaštitu i smanjuju odbljesak (o tome u nastavku teksta). Posjetite nas slobodno u našim poslovnicama i pregledajte ponudu polarizirajućih sunčanih naočala te, uz pomoć našeg ljubaznog osoblja, izaberite najbolje za vas.

Par nosi sunčane naočale zimi

2. Refleksija na snijegu

Snijeg djeluje kao prirodno ogledalo koje reflektira sunčevu svjetlost. Ovaj odraz može biti izuzetno snažan i uzrokovati stanje poznato kao snježna sljepoća. Stručni naziv za to stanje je fotokeratitis, a najčešće je posljedica refleksije svjetlosnih zraka u kombinaciji s prekomjernim izlaganjem UV zrakama. Ukoliko osjetite prve simptome kao što je bol u oku, crvenilo, glavobolja ili peckanje, obavezno koristite sunčane naočale, koristite hladne obloge i smanjite izlaganje suncu. Simptomi obično prođu sami od sebe tijekom par dana, no ako se to ne dogodi, obavezno se obratite oftalmologu. Nošenje sunčanih naočala pomaže i u ovom slučaju, i to naročito nošenje već spomenutih, polariziranih leća koje reduciraju odbljesak.

Nasmiješeni muškarac sa sunčanim naočalama na snijegu

3. Prevencija od očnih problema

Zimske vjetrove i hladnoću treba shvatiti ozbiljno jer mogu izazvati suhoću i iritaciju očiju. Sunčane naočale pružaju fizičku barijeru koja štiti od vjetra i hladnoće, čime se smanjuje rizik od nelagodnosti i očnih problema. Hladni suhi vjetrovi na otvorenom u kombinaciji sa zagrijanim suhim zrakom u zatvorenom prostoru, uzrokuju prebrzo isparavanje vlage iz očiju. Tada suzne žlijezde jednostavno ne mogu nadoknaditi toliki gubitak vlage te je dobro koristiti kapi kako bi se ona nadoknadila. Kako biste izbjegli navedene neugodnosti tijekom skijanja i drugih zimskih aktivnosti, pronađite zaštitne sunčane naočale koje štite oči i s bočnih strana. Na taj način ćete neometano moći obavljati aktivnosti.

Muškarac sa sunčanim naočala vozi bicikl zimi

4. Očuvanje kože oko očiju

Sunčeva svjetlost je zdrava za organizam, no svi znamo što se događa koži ukoliko ju izlažemo direktnoj sunčevoj svjetlosti bez ikakve zaštite. Ona pocrveni i ošteti se što zaista može biti bolno. Isto se događa i s očima i nježnom kožom oko njih. Ona je posebno osjetljiva na štetne utjecaje sunčevih zraka, a samo redovito nošenje sunčanih naočala pomaže u očuvanju elastičnosti kože, smanjuje pojavu bora i štiti od preranog starenja.

5. Poboljšava vidnu udobnost

Sunčane naočale s pravilnim UV filtrom poboljšavaju kontrast i vizualnu udobnost. One omogućuju da tijekom zimskih aktivnosti, poput skijanja ili vožnje na snijegu, jasno vidite bez iritacije ili škiljenja. Na taj način i vaše oči ostaju dovoljno vlažne te je lakše i sigurnije obavljati aktivnosti tijekom zimskih dana.

Zadovoljna žena sa sunčanim naočalama zimi

I zato ne dopustite da vas zimska hladnoća navede da spremite i zaboravite na svoje sunčane naočale do idućih toplih dana. Nošenje sunčanih naočala zimi ključan je element očuvanja zdravlja vaših očiju i kože te samo pametan izbor sunčanih naočala, ne samo da poboljšava vašu vizualnu udobnost, već i dugoročno čuva vaš vid od štetnih utjecaja sunčevih zraka tokom zimskog perioda. Pošaljite nam upit za sva vaša pitanja oko izbora odgovarajućih naočala u nadolazećim hladnim danima. Naš stručni tim će vam vrlo rado pomoći kako biste zaštitili svoje oče na pravi način.

 

Pošaljite upit ili nas posjetite u Sisku ili Glini u poslovnicama Optotipa.

Vaš Optotip

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti