Mini forma Menu

29 veljače, 2024

Nistagmus – nevoljno ritmično kretanje očiju

Nistagmus je poremećaj koji izaziva nekontrolirane pokrete očiju. Ovo nevoljno ritmično kretanje očiju može predstavljati izazov u raznim aspektima svakodnevnog života. Iako većinom nije bolno, ono može izazvati određene probleme s vidom.

Oko izbliza

Nistagmus karakteriziraju ponavljajući, nekontrolirani pokreti očiju koji se mogu pojaviti vodoravno, okomito ili na rotirajući način (kružno). Pokreti mogu biti stalni ili povremeni, a intenzitet pokreta varira od osobe do osobe jer dok se kod nekih pojavljuje blaži, gotovo neprimjetan nistagmus, kod određenog broja ljudi javljaju se izraženiji pokreti očiju. U takvim situacijama, oči nisu sposobni zadržati pogled na predmet na koji su se fokusirali te se često kod osoba s nistagmusom može zamijetiti i neobičan položaj glave.

Zašto? Osoba s nistagmusom dovodi glavu u položaj gdje je trzanje najmanje izraženo, a takav položaj nazivamo 'nulta točka'. Takvo ponašanje često se primjećuje kod djece te je potrebno naglasiti kako to ne treba zabranjivati jer dovođenjem u 'nultu točku', smanjuju se trzaji, a smanjeno trzanje oka itekako pomaže boljem vidu.

Vrste nistagmusa

Uzrok ovom poremaćaju u pravilu je nepoznat, no činjenica je kako se pojavljuje ili u ranom djetinjstvu (što mnogi povezuju s genetskim nasljeđivanjem) ili kasnije u život uslijed određene traume ili kao posljedica drugih stanja. Prema tome razlikujemo sljedeće vrste:

  1. Kongenitalni nistagmus koji je prisutan od samog rođenja, a najčešće se razvije i primjećuje u dobi od 2 do 3 mjeseca. Ovaj oblik je vrlo često povezan s drugim stanjima kao što su nerazvijeni vidni živci, albinizam, urođena odsutrnost šarenice i slično.
  2. Stečeni nistagmus se razvija kasnije u životu kao posljedica različitih čimbenika kao što su neurološki poremećaji, određeni lijekovi, problemi s unutarnjim uhom i traume glave. Za razliku od kongenitalnog nistagmusa, ovaj oblik se može pojaviti bilo kada te zahtijeva temeljitu procjenu kako bi se utvrdio njegov uzrok.
  3. Kao treća vrsta nistagmusa pojavljuje se tzv. spasmus nutans koji se najčešće javlja između šestog mjeseca i treće godine života, a poboljšava se u razdoblju između treće i osme godine. U ovom slučaju, djeca pomiču oči u bilo kojem smjeru, te uz naginjanje glave, kimanje je najčešća posljedica ovog stanja.

Djevojčica na pregledu s mamom i izabiru dioptrijske naočale

Kako se dijagnosticira?

Nistagmus se može dijagnosticirati sveobuhvatnim pregledom očiju. Testiranje na nistagmus, s posebnim naglaskom na kretanje očiju, često uključuje i:

  1. Utvrđivanje povijesti bolesti kako bi se uzeli u obzir i drugi zdravstveni problemi, kao i konzumacija određenih lijekova
  2. Mjerenje oštrine vida
  3. Mjerenje dioptrije kako bi se odredila odgovarajuća snaga leće potrebna za nadoknađivanje bilo koje refrakcijske pogreške
  4. Testiranje kako se oči fokusiraju, kako se kreću i na koji način rade zajedno. Ovim ispitivanjem se traže problemi koji utječu na kontrolu pokreta očiju ili otežavaju zajedničko korištenje oba oka.

Termin za testiranje možete dobiti i u našoj Poliklinici gdje će naši oftalmolozi utvrditi težinu poremećaja te vas savjetovati o mogućnostima liječenja. S obzirom da je nistagmus nerijetko rezultat ili dolazi u kombinaciji s drugim zdravstvenim problemima, vaš oftalmolog vas može uputiti prema drugim specijalistima na daljnja ispitivanja.

Djevojka na oftalmološkom pregledu

Ne postoji lijek za nistagmus

Na kraju je potrebno naglasiti kako ovo stanje nije izlječivo te lijek za nistagmus ne postoji, no različiti pristupi mogu pojedincima olakšati. To može biti korekcija vida čime se, nošenjem adekvatnih leća ili naočala, poboljšava vidna oštrina te se na taj način smanjuju simptomi nistagmusa. Bitno je naglasiti kako nošenje naočala ili leća ne korigira nistagmus, već vidnu oštrinu. Osim toga, korištenje slabovidnih pomagala, kao što su povećala ili materijali s velikim slovima, može poboljšati svakodnevno funkcioniranje.

Također, zadaci koji se uvelike oslanjaju na vizualnu koordinaciju, poput čitanja ili vožnje, mogu biti posebno teški zbog čega, osobe s dijagnosticiranim nistagmusom, često razvijaju vlastite obrasce pokreta i prilagođavaju svoje rutine kako bi se uspješno izborili s ovim izazovima.

Istina je da život s nistagmusom predstavlja jedinstvene svakodnevne izazove, no bitno je naglasiti kako većina osoba s nistagmusom, uz adekvatan pristup ovom stanju, može dobro vidjeti, normalno komunicirati te voditi ispunjen život.

Sretna djevojčica koja je izabrala crvene dioptrijske naočale

Za sva dodatna pitanja ili pregled u našoj Poliklinici, slobodno nam se obratite.

Mi smo tu za vas.

Vaša Poliklinika i Optika Optotip

 

 

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti