Mini forma Menu

3 travnja, 2024

Umor očiju – problem digitalnog doba

Umor očiju je postao problem digitalnog doba. Oči postaju umorne zbog pretjerane konstantne napetosti te nisu sposobne dugo biti fokusirane, naročito prilikom gledanja na blizinu. Ovo stanje naziva se još i astenopija, što u doslovnom prijevodu znači slabost pri gledanju.

U današnjem digitalnom svijetu, umor oka je simptom s kojim pacijenti vrlo često dolaze na pregled kod oftalmologa. To nije iznenađujuće s obzirom da danas čovjek provodi puno vremena pred ekranima, radilo se o računalima ili pametnim telefonima.

Ženska osoba gleda u mobitel

Simptomi

Najčešći simptomi koji se javljaju kod astenopije su umor, bol u ili oko očiju, česta glavobolja, zamagljeni vid, a u nekim slučajevima i dvostruka slika. Također, često dolazi do suhoće oka i osjećaje nelagode pri gledanju. Ukoliko i sami primjećujete redoviti umor očiju, naročito nakon dugog vremena provedenog ispred računala ili uslijed čitanja, to može ukazivati na potrebu za pregledom vida. Rezervirajte svoj termin u Optotipu. Posebnu pažnju obratite ukoliko umor očiju traje duže od tri dana ili se stanje naglo pogoršava jer to može biti pokazatelj očne infekcije ili nekog drugoga stanja.

Uzroci

Uzroci mogu biti mišićni (slabost određenog mišića ili poremećaj tonusa) i psihogeni (umor, stres, psihičke bolesti), no ipak najuobičajeni uzroci su vanjski uzroci. Pod vanjskim uzrocima podrazumijevamo sljedeće:

  1. Dugotrajno gledanje u ekrane: Gledanje u svijetle ekrane digitalnih uređaja stvara naprezanje očiju jer se oči tada moraju neprekidno prilagođavati na promjene svjetlosti te neprestano mijenjaju fokus.
  2. Smanjeno treptanje očima: Kada gledamo u ekran, manje trepćemo nego inače, što može dovesti do suhoće očiju i nelagode.
  3. Loša postura: Često, kada koristimo digitalne uređaje, zanemarujemo svoju držanje te držimo tijelo u krivim položajima, što može uzrokovati dodatni stres na vratu, ali i na očima.
  4. Svjetlost iz okoline: Nedostatak pravilne osvijetljenosti okoline može dodatno opteretiti oči kada gledamo u ekran u prostoru gdje je nedovoljno prirodne svjetlosti.

Zamagljena fotografija ženske osobe

 

Umor očiju može negativno utjecati na svakodnevne aktivnosti, naročito na fokusiranje i koncentraciju, no postoje koraci koji mogu pomoći pri zaštiti očiju. Bitno je:

  1. Prilagoditi postavke ekrana (postaviti svjetlinu ekrana na optimalnu razinu)
  2. Paziti na položaj tijela (pripaziti na ergonomiju tako da su leđa uspravna prilikom sjedenja, a ekran bi trebao biti u razinu očiju na udaljenosti od cca. 60cm)
  3. Raditi redovite pauze (odmarati oči svakih 30-tak minuta odvraćajući pogled od ekrana)
  4. Hidratizirati oči (koristiti umjetne suze ukoliko osjećate suhoću očiju)

 

Muška osoba ima problema s leđima dok sjedi za stolom

Bitno je naglasiti kako je potrebno potražiti stručnu pomoć ukoliko primijetite ozbiljne promjene u vidu ili ako osjetite kronični umor očiju koji jednostavno ne prolazi. Otkrivanje uzroka astenopije često je mukotrpan proces i za pacijenta i za oftalmologa te je za otkrivanje uzroka potrebna detaljna anamneza i detaljan pregled. Stoga nam se slobodno obratite ukoliko svakodnevno osjetite smetnje i umor očiju.

Umor očiju postaje sve češći problem u današnjem digitalnom svijetu, ali zato ne zaboravite poduzimati korake koji mogu zaštititi vaše oči od ovog neugodnog stanja. Redovite pauze, pravilno podešavanje postavki ekrana i održavanje pravilnog držanja tijela ključni su koraci u očuvanju zdravog vida, ali uz redovite kontrole i preglede vida kako bi se izbjegla teža stanja. Slušajte svoje tijelo i odmarajte oči kad god je to potrebno kako biste osigurali dugoročno zdravlje očiju.

Ženska osoba žmiri u prirodi

Za sva dodatna pitanja ili naručivanje, slobodno nas kontaktirajte - zatražite svoj termin.

Dođi i vidi

Vaš Optotip

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti