Mini forma Menu

23 studenoga, 2022

Što je presbyopia?

Dalekovidnost ili presbyopia je postupni gubitak sposobnosti vaših očiju da fokusiraju predmete na blizu.
To je prirodan, često dosadan dio starenja. Dalekovidnost obično postaje vidljiva u ranim do srednjim 40-ima i nastavlja se pogoršavati sve do 65 godine života.

Prezbiopije možete postati svjesni kada knjigu, mobitel ili novine počnete držati udaljenije nego inače, te ispružite ruke kako biste mogli čitati.  Osnovni očni pregled ili mjerenje vidne oštrine kod optometrista/oftalmologa može potvrditi prezbiopiju. Stanje se može korigirati naočalama ili kontaktnim lećama.

 

Presbyopia simptomi

Simptomi:

Prezbiopija se razvija postupno. Ove znakove i simptome prvi put možete primijetiti nakon 40-te godine:

 • Tendencija da se materijal za čitanje drži dalje kako bi slova bila jasnija.
 • Zamagljen vid na normalnoj udaljenosti za čitanje.
 • Naprezanje očiju ili glavobolje nakon čitanja ili rada na blizu.
 • Možda ćete primijetiti da su ti simptomi gori ako ste umorni ili se nalazite u prostoru s prigušenim osvjetljenjem.

 

Posjet optometristi

Kada posjetiti optometristu/oftalmologa:

Posjetite optometristu/oftalmologa ako vas zamućen vid sprječava u čitanju, radu na blizu ili uživanju u drugim normalnim aktivnostima.  Stručnjak će utvrditi imate li presbiopiju i savjetovati vas o mogućnostima.

 Odmah potražite liječničku pomoć ako:

 • Imate iznenadni gubitak vida na jednom oku s ili bez boli u oku
 • Doživite iznenadni maglovit ili zamagljen vid
 • Vidite nagle bljeskove svjetla, crne mrlje ili aureole oko svjetala
 • Imate dvostruki vid.

Uzroci:

Da bi formiralo sliku, vaše se oko oslanja na rožnicu i leću za fokusiranje svjetlosti reflektirane od predmeta.  Što je predmet bliži, to se leća više savija.

 • Rožnica je prozirna prednja površina vašeg oka u obliku kupole.
 • Leća je jasna struktura veličine i oblika M&M's bombona.
 • Obje ove strukture lome svjetlost koja ulazi u vaše oko kako bi fokusirali sliku na mrežnicu koja se nalazi na unutarnjoj stražnjoj stijenci vašeg oka.
BruceBlaus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Leća je, za razliku od rožnice, donekle fleksibilna i može mijenjati oblik uz pomoć kružnog mišića (musculus orbicularis oculi) koji je okružuje.  Kada nešto gledate na daljinu, kružni mišić se opušta.  Kada gledate nešto na blizinu, mišić se steže, dopuštajući relativno elastičnoj leći da se zakrivi i promijeni svoju moć fokusiranja.
Prezbiopija je uzrokovana otvrdnućem očne leće, što se događa starenjem.  Kako vaša leća postaje manje fleksibilna, više ne može promijeniti oblik kako bi se fokusirala na slike izbliza.  Kao rezultat toga, ta slika pada izvan fokusa.

Faktori rizika:

Određeni čimbenici mogu povećati vjerojatnost razvoja presbiopije, uključujući:

 • Dob:
  Dob je najveći faktor rizika za prezbiopiju.  Gotovo svatko nakon 40-te godine doživi određeni stupanj presbiopije.
 • Ostala medicinska stanja:
  Dalekovidnost ili određene bolesti - poput dijabetesa, multiple skleroze ili kardiovaskularnih bolesti - mogu povećati rizik od preuranjene presbiopije, što je presbiopija kod osoba mlađih od 40 godina.
 • Lijekovi:
  Određeni lijekovi povezani su s preuranjenim simptomima presbiopije, uključujući antidepresive, antihistaminike i diuretike.

 

Zaključak:

I ako se teško pomiriti s činjenicom da su nam nakon 40-te godine potrebne naočale za čitanje i rad na računalu, u današnje vrijeme postoje različite naočalne leće koje će Vam pomoći. Uz veliki izbor dioptrijskih okvira, u današnje vrijeme, naočale su postale modni detalj i u velikoj paleti različitih boja i oblika svakako ćete pronaći nešto za sebe, a mi ćemo Vam svako pomoći u odabiru, kako okvira, tako i prema Vašim potrebama naočalnim lećama.

Riješite se umornih očiju i glavobolja, naručite se već danas za mjerenje vidne oštrine kod naših optometristica ili kompletan oftalmološki pregled kod naših oftalmologica.

Tu smo za Vas!
Dođi i vidi!

Sunčane naočale

ZA NJU I NJEGA
Copyright © 2024 Sva prava pridržana - Optika - Poliklinika Optotip Sisak Politika privatnosti