Uncategorized

Optometrija

Optometrija kao zanimanje nije dovoljno poznato našoj javnosti, dok je u Europi i svijetu priznato od davnina kao zasebna zdravstvena grana. Optometrist je stručno školovana osoba koja vrši mjerenje vidne oštrine, otkriva abnormalnosti vida te prepoznaje moguće bolesti oka.
U Hrvatskoj je optometrija kontrolirana od strane resornih ministarstava te usko surađuje s drugim zdravstvenim organizacijama. Uz optometriste u brigu o vidu uključeni su oftalmolozi i očni optičari. Važno je naglasiti razliku između optometrista i oftalmologa.
Optometrist je kvalificirana osoba koja vrši mjerenje oštrine vida i utvrđuje greške oka kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Osposobljen je za prepisivanje dioptrijskih naočala, kontaktnih leća te ostalih pomagala za vid. Upoznat je sa svim vrstama naočalnih i kontaktnih leća koje se koriste u izradi dioptrijskih naočala. Prepoznaje bolesti i upale oka, a u tom slučaju upućuje klijenta oftalmologu. Oftalmolog je doktor koji pruža kompletnu brigu o oku, ali nije direktno upoznat s izradom dioptrijskih naočala.
Glavna razlika između optometrista i oftalmologa je u tome što uz kvalitetan pregled koji vam pruža optometrist, on individualno savjetuje koju vrstu dioptrijskih leća treba odabrati sukladno predispozicijama i potrebama klijenta. Dok je oftalmolog zadužen za liječenje i eventualnu operaciju bolesnih očiju.

Naočalne leće
Odabir dioptrijskih naočala vrlo je zahtjevan posao. Razlog tome je što naočale moraju imati dvostruku ulogu, odnosno moraju zadovoljiti ulogom pomagala, kao i estetikom. Prilikom odabira dioptrijskog okvira treba paziti i na jakost dioptrije koja utječe na odabir naočalnih leća.
Prema vrsti materijala od kojih su izrađene, naočalne leće dijelimo na mineralne (staklo) i organske (plastika). Mineralne leće su puno teže od organskih, a samim time i manje ugodnije za nošenje. Iz tih razloga preporučuje se ugradnja organskih naočalnih leća koje su ujedno i puno otpornije na lomove.
Optika Optotip može vam ponuditi sve vrste mineralnih i organskih naočalnih leća. U to ulaze: fotoosjetljive leće, naočalne leće visokog indeksa loma, monofokalne, bifokalne i progresivne leće te leće za radni prostor.
Ovisno vašim željama i potrebama naočalne leće možemo doraditi postavljanjem raznih dodatnih slojeva, kao što su: antireflekcijski sloj, tvrdi sloj protiv grebanja, magljenja i hidrofobni sloj. A moguće je odabrati i različite boje leća.
Naše stručno osoblje savjetovati će vas na vašem putovanju do što bistrijeg pogleda na svijet. Odnosno na putovanju od pregleda vašeg vida do odabira naočalnih leća i kvalitetnih dioptrijskih okvira.

Kontaktne leće
Kontaktne leće imaju višestruku ulogu i služe za ispravljanje refrakcijskih grešaka oka u terapeutske svrhe, a mogu imati i estetsku namjenu. Kontaktnim lećama ispravljamo sljedeće refrakcijske greške: kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, prezbiopija.
One se stavljaju direktno na oko, a njihova prednost u odnosu na naočale jesu: veća vidna oštrina, pogotovo kod visokih dioptrija, široko vidno polje, smanjeno iskrivljenje slike, ne magle se, manje im smeta kišno i vlažno vrijeme, kvalitetno korigiranje u slučaju pojave keratokonusa i aniseikonia.
Kontaktne leće se klasificiraju:

• prema funkciji: korektivne, terapeutske, kozmetske
• prema materijalu: tvrde, tvrde plinopropusne, (RGP), meke, leće od silikon hidrogela
• prema periodu korištenja: dnevne, leće za produženo nošenje
• prema učestalosti zamjene: jednodnevne, dvotjedne, mjesečne, tromjesečne, godišnje

Očna optika Optotip u svojoj ponudi ima sve vrste kontaktnih leća renomiranih svjetskih proizvođača kao što su: Air Optix, Cebe Vision, J&J Acuvue, Clarity, Biofinity i sl..